רקע לאיור:
איור הוא הסבר לא מילולי. איורים הנלווים להסברים כתובים וליצירות אמנות כתובות מבארים את תוכנם. איור יכול להתבצע במדיות שונות ובאמצעים שונים:מוזיקה, שיר, סיפור, צילום, קולאז, רישום, קומיקס, אנימציה
במשמעות המצומצמת יותר, מתייחס המונח "איור" לתוספת חזותית(ציור, רישום) ליצירה טקסטואלית.
ישנם סוגים שונים של איור כגון-
איור בספרי ילדים:
איור הוא מרכיב מקובל בספרי ילדים, ולעתים אף מרכיב דומיננטי. האיורים לספרי ילדים אחדים נחשבים לחלק בלתי נפרד מהיצירה, ומלווים אותה בכל תרגומיה, כך למשל איוריו של ג'ון טניאל לספרו של לואיס קרול "הרפתקאות לואיס קרול "הרפתקאות אליס בארץ הפלאות" ,וכך גם לגבי "פו הדב" מאת א.א מילן אותו אייר ארנסט שפארד.
פו הדב- א.א אמילן
איור בספרי עיון:
הצגה של רעיון בצורה גרפית טובה מעבירה אותו לקורא בבהירות ובקלות העולים על אלה של הצגה מילולית, ומסייעת לזכור רעיון זה, ולכן איורים נאותים תורמים רבות גם לאיכותם של ספרי עיון. האיורים בספרי עיון נחלקים למספר קבוצות:
איורים חיוניים להבנת הנקרא
איורים המשלימים את הכתוב אך אינם חיוניים
איורים המשמשים לקישוט, ומגבירים את הנאת הקוראים מהכתוב
איורים בספרי עיון נעשים בטכניקות שונות: תרשימים, תצלומים, ציורים, מסמכי מקור, גרפים ועוד.
תרשימים
תרשימים מאפשרים להציג רעיונות מופשטים בצורה חזותית, ובכך להקל על קליטת רעיונות אלה. פעמים רבות יהיה התרשים שילוב של גרפיקה ומלל. קטגוריות עיקריות של תרשימים ודוגמאות לאופן השימוש בהם:
דיאגרמת ון (venn diagram) - משמשת להצגת אוכלוסיות שונות והיחסים ביניהן. התרשים מציג את הגודל היחסי של האוכלוסיות השונות, אך למתן ערך מדויק יש לרשום אותו במפורש בשטח המתאים.
הכרות עם מאיירים ישראלים:
כעת נציג מאיירם שונים בסגנונות שונים:
מאיירים ישראלים:
דני קרמן
מאייר סטירקאן ומעצב. בשנת 1959 סיים את לימודיו בבצלאל, במגמה לעיצוב גרפי.
קרמן אייר כ-300 ספרים, רובם ספרי ילדים, ושיתף פעולה עם טובי הכותבים לילדים בארץ ביניהם יהודה אטלס, יורם טהרלב, אפרים סידון, אפרים קישון, בנימין תמוז, נורית זרחי, נירה הראל.
בין הספרים שאייר: האריה שאהב תות,הילד הזה הוא אני, מעשה בשרביט קסמים,על הדברים החשובים באמת,אינסוף - המסע שאינו נגמר וכו...
הילד הזה הוא אני אייר: דני קרמן
רינת הופר:
מאיירת ישראלית, שירתה בצה"ל כמעצבת ומאיירת בשבועון "במחנה".
עבדה כמאיירת עצמאית עבור העיתונים "מעריב" ו"ידיעות אחורנות", מגזינים, משרדי פרסום והוצאת ספרים. איירה ספרי ילדים ובהם "פעם הים היה מרק" מאת שירה גפן, "כזה חבר" מאת נירה ארהל, "כובע הקסמים" מאת לאה גולדברג ועוד.
רינת הופר החדר הצבעוני
ועוד איורים של מאיירים שונים מכל הארץ:
על המאיירים תוכלו לקרוא בהרחבה בלינק המצורף:
מאייר: עמית אשל
מאייר: מירב שחם
סרטון להמחשת האיור:
במסגרת קורס איור של שנה ב' במחלקה לעיצוב גרפי,
התבקשו הסטודנטים לעצב תדמית ל"גן החיות התנ"כי" שבירושלים. על כל סטודנט היה לבחור בבעל-חיים ולאיירו, במקביל לאייר אתרים ירושלמיים, הרעיון היה להביא איור שקושר את בעל החיים והעיר ירושלים באופן מעניין, מצחיק או מרגש.
במהלך הפרוייקט למדו הסטודנטים לעבוד עם ציפורן דיו וצבעים אורגנים (תבלינים, קפה, תה), בטכניקה המכונה "דודלים" (שירבוטים בעברית), הדודלים חייבים להיות מאד מהירים, קלילים, וספונטנים עם דגש על התנועה, הם נעשים על-סמך התבוננות אבל לא חייבים להיות ראליסטים.
בשיעורים הבאים נדבר על סוגים שונים של איור: קולאז קומיקס ואנימציה
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה